Ούτε να το σκέφτεστε! Κείμενο αλληλεγγύης απο τον αυτοοργανωμένο κινηματικό σταθμό Ράδιο Ψαλίδι για την κατάληψη Ρόζα Νέρα στα Χανιά, Μάιος 2017

Ούτε να το σκέφτεστε!

Κείμενο αλληλεγγύης απο τον αυτοοργανωμένο κινηματικό σταθμό
Ράδιο Ψαλίδι για την κατάληψη Ρόζα Νέρα στα Χανιά

Εδώ και 13 χρόνια υπάρχει στα Χανιά ένα σταθερό υλικό σημείο αναφοράς του ανταγωνιστικού κινήματος, η κατάληψη της Rosa Nera (Μαύρο Ρόδο). Η κατάληψη είναι αποτέλεσμα της συμπύκνωσης των αγώνων ήδη από τη δεκαετία του 1980 και έχει διαδραματίσει μέχρι σήμερα σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και την επίθεση των από κάτω ενάντια στους εκάστοτε σχεδιασμούς της κυριαρχίας, τόσο στα Χανιά όσο και σε όλη την Κρήτη. Το εγχείρημα ζωντάνεψε ένα νεκρό κτήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης δημιουργώντας με πολλή δουλειά και κόπο χώρους υποδομής, όπως θεατρική σκηνή, βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο, χώρο παρουσιάσεων, παιδικό στέκι, εργαστήρι κατασκευών, χώρο χαριστικού παζαριού, εργαστήρι χειροποίητου ψωμιού και αντιεμπορευματικό καφενείο.  Στο χώρο αυτό στεγάστηκαν και ανέπτυξαν τη δυναμική τους κινηματικές διαδικασίες από ένα ευρύ φάσμα του κόσμου του αγώνα, καθώς η Rosa Nera αποτελεί ένα κινηματικό κέντρο και ένα εξωστρεφές κοινωνικό σημείο συνάντησης των καταπιεσμένων. Είναι χώρος οργάνωσης εμβληματικών αγώνων για την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως αγώνες μεταναστών, αγώνες για την άρνηση στράτευσης, οικολογικά ζητήματα (αντι-βΑΠΕ), τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενάντια στη βάση της Σούδας και πολλά ακόμη. Παράλληλα η Rosa Nera αποτελεί σταθερό σημείο έκφρασης ελεύθερης αντιεμπορευματικής δημιουργίας με αναρίθμητες θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, ενώ επίσης λειτουργεί ως κατάληψη στέγης. Συγχρόνως η κομβική θέση της κατάληψης στο λόφο Καστέλι, στο κέντρο της παλιάς πόλης των Χανίων, της δίνει στρατηγική σημασία στην αντιφασιστική οργάνωση της πόλης και την τοποθετεί στο επίκεντρο της αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία.

Όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, η Rosa Nera βρίσκεται στο στόχαστρο θεσμικής επίθεσης στο πλαίσιο της γενικότερης κρατικής πολιτικής ενάντια στις καταλήψεις και τους αυτοοργανωμένος χώρους. Τόσο το κράτος, όσο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, περιφρονώντας την κοινωνική οικειοποίηση του χώρου εδώ και 13 χρόνια, με πρόσχημα μια οικονομίστικη αντίληψη για την δήθεν «αξιοποίηση» του κτηρίου, επιδιώκει ουσιαστικά να εξαλείψει ένα χώρο αγώνα και αυτοοργάνωσης. Η επίθεση μεθοδεύεται μέσω μιας εν κρυπτώ διαδικασίας εκποίησης του κτιρίου και μετατροπής του σε πολυτελές ξενοδοχείο που θα γεμίσει για άλλη μια φορά τις τσέπες των αφεντικών, στερώντας την πόλη από ένα ζωντανό κοινωνικό χώρο.

Ως «Ράδιο Ψαλίδι», και ως αυτοοργανωμένη κινηματική δομή, μοιραζόμαστε με τη Rosa Nera τα προτάγματα για ένα πολύμορφο κίνημα ενάντια σε κάθε έκφανση της εξουσίας και της επιβολής. Στεκόμαστε αλληλέγγυες και αλληλέγγυοι, και δηλώνουμε την πρόθεση να υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε την κατάληψη, τασσόμενοι ενάντια σε οποιαδήποτε άλλη χρήση του κτιρίου που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των από πάνω. Απέναντι σε κάθε επιθετική κίνηση από μεριάς της κυριαρχίας θα βρισκόμαστε εκεί με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Η δομή και τα μικρόφωνα του σταθμού «Ράδιο Ψαλίδι» βρίσκονται διαρκώς στη διάθεση της υπεράσπισης της Rosa Nera, καθώς και οποιουδήποτε άλλου αγώνα του ανταγωνιστικού κινήματος. Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, καλούμε σε οργανωμένη και συντεταγμένη υπεράσπιση της κατάληψης Rosa Nera και όλων των αυτοοργανωμένων χώρων.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ AΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ KAI ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ROSA NERA

Αυτοργανωμένο κινηματικό ραδιόφωνο Ράδιο Ψαλίδι
Μάιος 2017

1 ping

  1. […] συνέχεια και σε συνέπεια του πρόσφατού μας κείμενου στήριξης και αλληλεγγύης στην κατάληψη Rosa Nera στα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.