Εκπομπές

Nebulosa: Δελτίο αντιπληροφόρησης από το Μεξικό και τη Λατινική Αμερική

Το Ράδιο Ψαλίδι εγκαινιάζει μια σειρά έξι πιλοτικών εκπομπών μετάφρασης και μετάδοσης του δελτίου αντιπληροφόρησης Nebulosa από το κινηματικό ραδιόφωνο KeHuelga στην Πόλη του Μεξικού (ή της Πόλης Τέρας, όπως προτιμούν να την αποκαλούν οι σύντροφοι). Οι εκπομπές θα μεταδίδονται δυο φορές το μήνα και μετά το πέρας τους θα αποτιμηθεί το εγχείρημα και θα αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί ή όχι.

Μαύρη Τρύπα

Μαύρη τρύπα είναι μια συγκέντρωση μάζας σημαντικά μεγάλης σε μια πολύ μικρή περιοχή του χώρου ώστε η δύναμη της βαρύτητας να μην επιτρέπει σε οτιδήποτε να ξεφεύγει από αυτή, παρά μόνο μέσω κβαντικής συμπεριφοράς. Το βαρυτικό πεδίο είναι τόσο δυνατό, ώστε η ταχύτητα διαφυγής κοντά του ξεπερνά την ταχύτητα του φωτός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι τίποτα, ούτε καν το φως, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη βαρύτητα της μαύρης τρύπας, εξ ου και η λέξη «μαύρη». Δεν αναφέρεται σε τρύπα με τη συνήθη έννοια, αλλά σε μια περιοχή του χώρου, από την οποία τίποτα δεν μπορεί να επιστρέψει.

Μία μαύρη τρύπα είναι το σημείο εκείνο του διαστήματος, όπου κάποτε υπήρχε ο πυρήνας ενός γιγάντιου άστρου, ένας πυρήνας που περιείχε περισσότερα υλικά από δυόμισι ηλιακές μάζες και ο οποίος στην τελική φάση της εξέλιξης του άστρου έχασε την πάλη του ενάντια στη βαρύτητα, με αποτέλεσμα τα υλικά του να καταρρεύσουν και να συμπιεστούν περισσότερο ακόμα και από τα υλικά ενός αστέρα νετρονίων.

Συνέλευση αλληλεγγύης στις/στους μετανάστριες/ες: Σε έναν κόσμο για λίγους δε χωράει κανείς

Η συνέλευση αλληλεγγύης στις/στους μετανάστριες/ες ξεκινάει ένα κύκλο εκπομπών στο Ράδιο Ψαλίδι για να ενισχύσει και ραδιοφωνικά τον αλληλέγγυο λόγο που εκφέρεται για το μεταναστευτικό. Εμείς ως αλληλέγγυες/οι που αναγνωρίζουμε τις/τους εαυτές/ους μας στην πλευρά των καταπιεσμένων τασσόμαστε ενάντια στο κεφάλαιο και στους πολέμους που αυτό δημιουργεί. Είμαστε αντιμέτωποι/ες με την κρατική και ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης και ελέγχου της μετανάστευσης, που υψώνει φράχτες κάνοντας το ταξίδι προς την ευρώπη ακόμα πιο επικίνδυνο. Εναντιωνόμαστε στην κατασταλτική πολιτική του κράτους, στον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και τη στρατιωτική διαχείριση που σκοπό έχουν την πλήρη υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής. Υποστηρίζουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των ανθρώπων και στεκόμαστε δίπλα στους/στις καταπιεσμένους/νες αυτού του κόσμου.

Μέσα από τις εκπομπές μας, θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε την άποψη μας για όλα τα παραπάνω και να έρθουμε σε επικοινωνία με τα άτομα που βιώνουν τη μετανάστευση και να τους δώσουμε το μικρόφωνο, που τους στερεί η κυριαρχία, για να μιλήσουν τα ίδια ως υποκείμενα που ορίζουν τη ζωή τους, τη δράση τους και τις διεκδικήσεις τους.

psalidi

Στην Υπόγα με τα Σκουπίδια

Μία μουσική εκπομπή που αναφέρεται στο ρεμπέτικο όπως αυτό εκφράστηκε, τόσο στις απαρχές τουτην περιοδο 1910-1939 όσο και μετέπειτα. Η εκπομπή θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τις διάφορες πτυχές του ρεμπέτικου μέσα από θεματικές, παρουσιάζοντας τα κοινωνικά στοιχεία όπως αυτά περιέχονται στους στίχους αλλα και από ιστορικές πηγές.

%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%85

Δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης από το blοg της ΕΣΕ Αθήνας
Το δελτίο εργατικής αντιπληροφόρησης επιμελείται η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση Αθήνας ενώ ηχογραφείται και μεταδίδεται από τα Ραδιοφράγματα.
Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 14:00

ese02

 

Για προτάσεις και ιδέες σχετικά με εκπομπές, επικοινωνήστε μαζί μας στο psalidiradio(α)gmail.com, στο προφίλ μας στο facebook ή στη συνέλευση του εγχειρήματος.