Ράδιο Ψαλίδι Ξανά (antivirus version) 

Με αφορμή την πρόσφατη επικαιρότητα και τους όρους επιβολής της γενικευμένης καραντίνας, αποφασίσαμε μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας να υπερβούμε ή να παρακάμψουμε μέρος τεχνικών και θεωρητικών κωλυμάτων, προκρίνοντας την ανάγκη για μια άμεση και επιτακτική επαναλειτουργία του σταθμού, για ορισμένο χρόνο και με ορισμένο σκοπό (την περίοδο της ”καραντίνας”). Το σκεπτικό μας κινείται στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός πλέγματος επικοινωνίας, έκφρασης και επαφής μεταξύ αποκλεισμένων υποκειμένων, σε μια προσπάθεια να αντισταθούμε με κάθε μέσο στην αποξένωση, στην απομόνωση και στον εγκλεισμό που μας επιβάλλεται.

Λίγα λόγια για τον σταθμό, την επικαιρότητα και την προσωρινή πρωτοβουλία επαναλειτουργίας.

Τον Μάρτιο του 2015 στο Ρέθυμνο το Ράδιο Ψαλίδι ξεκίνησε να εκπέμπει μέσω διαδικτύου, ως ένα αυτοοργανωμένο κινηματικό μέσο αντιπληροφόρησης και αντικουλτούρας. Μετά την έξωση των Πολιτιστικών Ομάδων από το παλιό στέκι, ο σταθμός έμεινε χωρίς στέγη. Παρ΄ όλα αυτά, η ανάγκη το εγχείρημα να μη σιγήσει οριστικά, μας οδήγησε στο σχηματισμό νέων συνελεύσεων για την ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση του. Εν μέσω της προσπάθειάς μας να κατακτήσουμε τους όρους που θέλουμε και τις συνθήκες που χρειαζόμαστε για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, ξέσπασε η πανδημία.

Ο ιός, ως μολυσματική απειλή, προκαλεί ίσως φόβο, προβληματισμό και σίγουρα έναν αιφνιδιασμό ως προς το πρωτόγνωρο της κατάστασης. Ο τρόπος που σχετιζόμαστε με αυτόν διαμεσολαβείται από τη νοηματοδότηση και τη διαχείρισή του από τα πλέγματα της εξουσίας. Αυτά αναβαθμίζουν τους μηχανισμούς καταστολής του κράτους, προωθούν τη λογική της ατομικής ευθύνης και το καθεστώς εγκλεισμού και κοινωνικής απομόνωσης. Με αυτόν τον τρόπο η κυριαρχία, όπως είναι αναμενόμενο, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει τον ιό, αλλά τον εκμεταλλεύεται· ο κοινωνικός έλεγχος επεκτείνεται, δημιουργώντας νέες μορφές απομακρυσμένων οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων, οι οποίες οδηγούν σε περισσότερη αποξένωση, αποδυνάμωση των κινημάτων και περεταίρω περιθωριοποίηση των καταπιεσμένων.

Απέναντι σε αυτή τη συνθήκη, εμείς προτάσσουμε τη συλλογική ευθύνη, στηρίζοντας ο ένας την άλλη, όχι με εξατομικευμένους όρους, αλλά διαφυλάσσοντας και προωθώντας τις συλλογικές μας σχέσεις, αναδεικνύοντας και χρησιμοποιώντας την πρότερη εμπειρία. Καταφεύγουμε στα διαδικτυακά μέσα που διαθέτουμε, έχοντας την επίγνωση ότι αυτά αποτελούν εν μέρει εργαλεία στα χέρια της κυριαρχίας. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε να τα αξιοποιήσουμε για να χτίσουμε ένα πεδίο επαφής, το οποίο θα διατηρήσει μια στοιχειώδη συγκρότηση, προκρίνοντας την υπεράσπιση των σχέσεών μας εντός και πέραν της πανδημίας.

Λόγω του έκτακτου και αντανακλαστικού χαρακτήρα αυτής της πρωτοβουλίας και της έλλειψης σταθερής υλικοτεχνικής υποδομής, αποφασίζουμε να παρακάμψουμε κάποιους βασικούς όρους λειτουργίας του Ψαλιδιού, σταθμίζοντας τους όρους συσχέτισης των υποκειμένων στη βάση της επιβολής της ”καραντίνας”:

  • Αν και στόχος του Ψαλιδιού είναι η δημιουργία ενός σταθερού υλικού σημείου συνάντησης (στούντιο), λόγω της συγκυρίας καταφεύγουμε σε μια διάσπαρτη υλικότητα, δίνοντας τη δυνατότητα οι εκπομπές να γίνονται από τον χώρο του καθενός, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει η καθεμία.
  • Θέση του Ψαλιδιού είναι οι εκπομπές να πλαισιώνονται από τουλάχιστον δύο άτομα (ομάδες εκπομπών) για την πρόκριση του συλλογικού και όχι του προσωποποιημένου λόγου (αποφυγή πρωταγωνισμού). Στην παρούσα φάση δεχόμαστε ότι αυτό μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό.
  • Παρ’ ότι θέλουμε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε τη συναλλαγή και τη σχέση με ιδιωτικούς παρόχους, αναγκαζόμαστε να τους χρησιμοποιήσουμε, ζυγίζοντας το κόστος μεταξύ σκοπού και μέσου. (facebook, listen2myradio κλπ).
  • Λόγω της αδυναμίας για ανοιχτές συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες θα συνδιαμορφώναμε τους όρους λειτουργίας του εγχειρήματος, αποφασίσαμε να δεχόμαστε προτάσεις από συλλογικότητες ή άτομα με τα οποία έχουμε συνυπάρξει στο ευρύτερο κινηματικό πεδίο και έχουν κάποια εγγύτητα με το εγχείρημα ή τα άτομα που συμμετέχουν σ’ αυτό.
  • Το εγχείρημα έχει τοπικό χαρακτήρα με σκοπό την αδιαμεσολάβητη φυσική επαφή των υποκειμένων. Στην τρέχουσα κατάσταση, όμως, οι αποστάσεις σχετικοποιούνται και ως εκ τούτου είναι δυνατόν οι εκπομπές να γίνονται από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου θελήσει κανείς/καμία/κανένα.
  • Παρακάμπτουμε την 24/7 αναμετάδοση και ο σταθμός θα εκπέμπει μόνο τις ορισμένες ώρες εκπομπών, ή σε έκτακτο χρόνο που θα ανακοινώνεται στα μέσα (blog, fb, twiter κλπ).
  • Οι εκπομπές μπορούν να είναι ζωντανές ή ηχογραφημένες. Ωστόσο, η ζωντανή εκπομπή έχει διαφορετική δυναμική, από την άποψη της διάδρασης μεταξύ πομπού και δέκτη (μηνύματα, ζωντανές παρεμβάσεις, σχολιασμός κλπ)

Οι παραπάνω υποχωρήσεις αφορούν την προσωρινή και κατ’ εξαίρεση λειτουργία του Ψαλιδιού και δεν αντανακλούν τους όρους με τους οποίους ιδανικά θα θέλαμε να σχετιζόμαστε στο μέλλον.

Το Ράδιο Ψαλίδι αρχίζει να εκπέμπει ξανά, ως κομμάτι και εργαλείο του κινήματος, προωθώντας τον αντιεμπορευματικό, αντιρατσιστικό, αντισεξιστικό, αντιομοφοβικό, αντισπισιστικό λόγο, δίνοντας φωνή στους/στις από κάτω. Ένα μέσο που θα εναντιώνεται στην κυρίαρχη ενημέρωση, στον κυρίαρχο λόγο και στη μαζική κουλτούρα. Χωρίς στούντιο, χωρίς ακριβό ή εξεζητημένο εξοπλισμό, προτείνουμε και δίνουμε τη δυνατότητα στο καθένα μας, να μπορέσουμε από το σπίτι, μέσω ενός υπολογιστή, να κάνουμε τις δικές μας εκπομπές, να σχολιάσουμε την επικαιρότητα, να πούμε τις απόψεις μας, να κάνουμε αντιπληροφόρηση, να εκφραστούμε και να παίξουμε δημόσια τις μουσικές μας, να μεταδώσουμε ένα μήνυμα, να μιλήσουμε για όποιο ζήτημα έχουμε ανάγκη και μας απασχολεί. Τη στιγμή που η κυριαρχία προάγει την εξατομίκευση και επιβάλει την απομόνωση, το Ψαλίδι επιχειρεί να δομήσει μια όψη συλλογικότητας, ένα πλέγμα συντροφικότητας και αλληλεγγύης στον αέρα μιας δυστοπικής συγκυρίας.

Καμία προσπάθεια καταστολής δε θα καταφέρει να μας κάνει να σωπάσουμε.

Θα είμαστε εδώ προασπιζόμενες τις συλλογικές μας σχέσεις, δημιουργώντας κοινότητες αντίστασης και αγώνα, με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο που έχουμε στα χέρια μας και για όσο χρειαστεί.

 

Περιμένουμε τις διαθεσιμότητες σας για εκπομπές, προκρίνοντας τις προτάσεις από ομάδες ή σύνολα (άνω των δύο ατόμων), χωρίς να θεωρούμε απαγορευτικές και τις ατομικές εκπομπές.

 

Ο απαιτούμενος εξοπλισμός είναι:

1)ένας σταθερός υπολογιστής ή λάπτοπ

2)με όσο το δυνατόν καλύτερο μικρόφωνο ή μικρόφωνο από ακουστικά

3) μια σταθερή σύνδεση στο ίντερνετ

4)Τη φωνή, τις ιδέες και τη διάθεσή σας.

 

Για την εκπομπή θα χρειαστούμε από εσάς:

1) ένα μικρό κειμενάκι αυτοπαρουσίασης (της εκπομπής σας)

2) έναν τίτλο εκπομπής

3) κάποιες προτεινόμενες ώρες και μέρες εκπομπών.

 

Στοιχεία επικοινωνίας:

mail: psalidiradio@gmail.com                                                                                         fb: facebook.com/psalidiradio

 

 Ράδιο Ψαλίδι κινηματικό   Ραδιόφωνο στο Ρέθυμνο

Για να δώσουμε φωνή σε αυτούς που δεν έχουν και ψαλίδι σε όσους τους τη στερούν

 

 

*Το link της μετάδοσης καθώς και το πρώτο πρόγραμμα του σταθμού θα κοινοποιηθεί σύντομα, γι’ αυτό μείνετε συντονισμένα…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.