Ραδιοφωνικό Θέατρο : Φ.Γ. Λόρκα – “Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”, Δευτέρα 21:00

«-Ε!Τι κάθεσαι;Αν έρθει η Μπερνάρντα και δε βρει το σπίτι να λάμπει, θα μου ξεριζώσει και τα λίγα μαλλιά που μου απομείνανε στο κεφάλι!
-Κακιά γυναίκα…
-Κακια λέει; Τύρρανος… Δεν το χει σε τίποτα να κάτσει απάνω στην καρδιά σου έναν χρόνο ολάκαιρο και να σε βλέπει να λιώνεις σιγά σιγά, χωρίς να σβήσει εκείνο το καταραμένο χαμόγελο από την καταραμένη της όψη.»

«Η Μπερνάρντα είναι ένα πολύ σκληρό πρόσωπο αλλά και πολύ ανθρώπινο. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ο φασισμός και οι φασίστες είναι τέρατα τα οποία έχουν παράξενα χαρακτηριστικά, έχουν τέρατα και ουρές. Είναι άνθρωποι που κυκλοφορούν ανάμεσά μας, το’ χουμε διαπιστώσει, άλλωστε και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα(…). Ο Λόρκα, κάνοντας μια μητέρα το σύμβολο του φασισμού μέσα σε ένα σπίτι, μας δίνει μια αίσθηση κλειστοφοβική, μια αίσθηση εγκλεισμού. Μας ενσωματώνει στη ζωή αυτών των γυναικών που βρίσκονται έγκλειστες, δεν μπορούν να ανασάνουν, να μιλήσουν, να ικανοποιήσουν τις φυσικές τους ορμές, τα ένστικτά τους, μέσα από απλές καθημερινές καταστάσεις» (απόσπασμα από συνέντευξη της Μαρίας Ράπτη)

Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα,το έργο με το οποίο ο Λόρκα προειδοποιεί την ισπανική κοινωνία για τη δικτατορία του Φράνκο, αυτή την Δευτέρα στις 21:00 στο Ράδιο Ψαλιδι.

the_house_of_bernarda_alba3

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.