Ανακοίνωση για εκπομπή “Σουριcatες”

Το Ράδιο Ψαλίδι σε antivirus version, λειτουργεί με μια κλειστή Σ.Ο. η οποία έχει διαχειριστικό ρόλο. Η Σ.Ο. παρότι δεν είναι πολιτική συλλογικότητα, καλείται να διαφυλάσσει τα βασικά χαρακτηριστικά τα οποία έχει συνδιαμορφώσει. Σύμφωνα με τα παραπάνω και αφού προβληματιστήκαμε για την εκπομπή «σουριcatες», μετά από σειρά συνελεύσεων, κάναμε τις εξής σκέψεις και πήραμε τις εξής αποφάσεις.

Αρχικά, όταν δεχτήκαμε την πρόταση από την ομάδα εκπομπής, μας φάνηκε ότι το περιεχόμενό της  θα μπορούσε να είναι μέρος της ευρύτερης συζήτησης για τη σεξουαλική χειραφέτηση. Κάτι τέτοιο θα ήταν συμβατό με την ελεύθερη έκφραση σε ένα κινηματικό ραδιόφωνο. Ωστόσο, μετά την πρώτη εκπομπή λάβαμε καταγγελτικά σχόλια από ακροάτριες, σχετικά με το λόγο της εκπομπής και τον τρόπο που αυτός αναπτύχθηκε ως κακοποιητικός και κυρίαρχος. Η κριτική αυτή μεταφέρθηκε από εμάς στην ομάδα εκπομπής, η οποία προσέθεσε στην περιγραφή το “trigger warning”.  Στην επισήμανση αυτή, εμείς διατυπώσαμε και εκφράσαμε τη διαφωνία μας καθώς θεωρούμε ότι δίνει μεν τη δυνατότητα για συναίνεση, αλλά προειδοποιεί ότι το περιεχόμενο μπορεί να είναι κακοποιητικό για κάποια υποκείμενα. Αντιθέτως, εμείς θα θέλαμε ο λόγος που εκφέρεται στο Ψαλίδι να είναι – εξ ορισμού- συμπεριληπτικός για όλα μας. Αφού, όμως, είχε δοθεί ανατροφοδότηση στην ομάδα εκπομπής, κρίναμε αναγκαίο να μπορούν τα άτομα να απαντήσουν δημόσια σε αυτήν, οπότε η εκπομπή συνεχίστηκε και δεύτερη φορά.

Μετά από όλα τα παραπάνω και τους προβληματισμούς που προέκυψαν, διαπιστώσαμε ότι ένα ζήτημα, όπως το σεξ, το οποίο βαρύνεται από πολλαπλές καταπιέσεις, δε μπορεί να ανοίγεται με μια τελείως προσωπική και παρεΐστικη διάσταση στο ραδιοφωνικό αέρα, γιατί αυτός δε δίνει το πεδίο για ισότιμη αλληλεπίδραση. Η σχέση που δημιουργείται σε αυτό το πλαίσιο διαμεσολαβείται από τους διακριτούς ρόλους πομπού και δέκτη και από διαφορετικό βαθμό έκθεσης και έκφρασης για το καθένα, κάτι το οποίο δε συμβαίνει στην από κοντά αλληλεπίδραση.  Συμπερασματικά, παρ’ ότι αναγνωρίζουμε την καλή πρόθεση των υποκειμένων, ο τρόπος που γίνεται η εκπομπή δε συμβαδίζει με τα χαρακτηριστικά του Ψαλιδιού και γι’ αυτό δε μπορεί στο εξής να πλαισιώνεται από το εγχείρημα. Αυτή η απόφαση προέρχεται από συλλογική και επίπονη επεξεργασία και αποτελεί για εμάς μια ακραία επιλογή της οποίας το βάρος αντιλαμβανόμαστε.

 

Σ.Ο. Ράδιο Ψαλίδι antivirus version

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.